Berättelser och minnesbilder

Det finns många trevliga berättelser förknippade med Ellen Svinhufvud tårtan
– här kommer några av dem. Har du någon hågkomst eller tradition som har med tårtan att göra? Berätta för oss!

1 2 3

Kiikka

Ellen-tårtan är enligt mig utan tvekan världens bästa tårta. Jag minns att hemma tyckte mamma att den här tårtan var den enda rätta, ”drottningen”. Som ordförande för forstmästarfruarnas avdelning i Tammerfors blev mamma en gång inbjuden till presidentens slott av Sylvi Kekkonen och där bjöds det på denna sagolika tårta! I min barndom minns jag att den här tårtan var bordets obestridliga drottning på alla viktiga bemärkelsedagar! Även då vi följde mamma på hennes sista resa förgyllde tårtan minnenas bord. I glädje och i sorg är Ellen-tårtan bäst!

Kyrkslätt

Ellen-tårtan har i vår familj i årtionden varit en väsentlig del av traditioner vid firandet av morsdagen. Lördagen före morsdag brukar hela familjen åka från Kyrkslätt till Helsingfors för att hämta Ellen Svinhufvud-tårtan. Det blir en glad vårlig utflykt för hela familjen. På vägen tänker vi redan på de himmelska dofterna i Stella bageriet och kan nästan känna den ljuva sötman och överdraget med mandel i Ellen-tårtan. Vi köper alltid två tårtor – den första tårtan får man smaka på redan på lördagskväll! På morsdagsmorgonen kommer farföräldrarna från Helsingfors och denna dag slipper mamma att baka. Döttrarna dukar frukostbordet med skumvin, frukt och på hedersplats ligger naturligtvis Ellen-tårtan.

Helsingfors

Mitt livsverk har jag uträttat på riksdagens språkbyrå och det är sällsynt idag att stanna kvar på samma arbetsplats hela sitt liv. Arbete i politikens kärna har under min tid ändrats enormt. Vissa traditioner har dock överlevt. Jag kom hit som ung nyutexaminerad magister i svenska. Sedan den första arbetsveckan har en tradition lyst upp dagen före den lediga helgen: vi gick tillsammans med kolleger och hämtade hos Stellas bageri en Ellen Svinhufvud-tårta till kaffepausen. Den korta promenaden längs Mannerheimvägen till Stella på Tölögatan gav en möjlighet till ledigare diskussioner, riktigt pladder ibland! Senare blev det helg i två dagar och det blev fredagskaffe med Ellen. Underbart att man igen kan få tag på Ellen-tårtan!

Dickursby

När jag var liten på 60-talet bodde vi i Trä-Kottby och vi brukade handla maten på Elanto. Mamma jobbade på kemikalieaffären Roselle på Kajsaniemigatan. Jag och min syster fick gå och hälsa på mamma de dagar när inte var så bråttom. Ibland föreslog mamma att vi skulle fira med en kaffepaus! Då gick vi tillsammans och hämtade en Ellen Svinhufvud-tårta från konditoriet mittemot. Inte hade Elanto sådana bakelser! Mamma drack sitt kaffe och systern och jag satt på våra lite för höga stolar och viftade med benen och njöt av Ellen-tårtans sötma och maräng. För mig blir det fortvarande fest av vardag med en Ellen-tårta!